groendakinzicht

Info voor de buurt

Je ziet een grijs dak en wil dat het groen wordt

Begrijpelijk! We zijn er om je droom te helpen realiseren.

Biodiversiteit-green
Verkoelend-green

Naast een mooier zicht en meer speelterrein voor vlinders, bijen en vogels, is er nog een groot voordeel. Tijdens hittegolven warmen grijze daken op tot liefst 80°C en geven nog uren na zonsondergang hun warmte af. Een groendak daarentegen wordt maximaal 35°C en heeft dus een direct verkoelend effect op de omgeving!

Waarom de buurt betrekken bij een dak

Waar een wil is, komt een groendak.

Canva-icongreenbig-4

Het kan zijn dat de eigenaar er zelf niet woont, er niet op uitkijkt, de (volledige) kosten niet ziet zitten of simpelweg andere prioriteiten heeft. Huishoudens die er wel op uitkijken en van een groendak dromen, kunnen er nu financieel aan bijdragen om het groendak te helpen realiseren. 

Eerste hulp bij crowdfunding

Belangstelling creëren is cruciaal.

Canva-icon-green-big-5

De crowdfunding voor het dak in jouw omgeving is gestart? Enkele tips om je op weg te helpen en er een succes van te maken:

  • Deel de pagina van het dak via digitale communicatiekanalen met je buren (de specifieke url vind je via de stadskaart op de homepage);
  • Print een of meerdere van deze A4, vul verder aan, knip en geef het aan je buren;
  • Bedenk iets extra zoals een benefiet evenement of contacteer ons met originele beloningen bijvoorbeeld via lokale handelaren. We kunnen die dan in de crowdfunding van het betreffende dak aanbieden om bijdragen extra aan te moedigen.

FAQ

Hoe zal het groendak eruit zien?

We leggen een semi-extensief dak aan, dat wil zeggen overwegend sedumplanten op de overspanningen en een dikker substraat met kruiden, grassen en bloembollen op de steunmuren. Het zal er dus overwegend groen uitzien en op verschillende tijdstippen ook met bloemen. Dit is een dynamisch systeem, onderhevig aan allerlei factoren en vraagt geduld omdat het in het begin nog moet volgroeien. Het onderhoud is de eerste drie jaar alvast inbegrepen, waardoor de best mogelijke condities zijn verzekerd. 

Hoe lang duurt het hele proces?

De crowdfunding zelf laten we twee maanden lopen. Verder hangt de tijdspanne hiervan af: 

  • Hoe snel we de eigenaren kunnen bereiken;
  • Hoe snel ze een principieel akkoord geven;
  • Hoe snel ze na de crowdfunding een finaal akkoord geven

Eens besteld, wordt het groendak binnen de drie maanden aangelegd.

Hoe wordt het crowdfunding-bedrag berekend?

Dit wordt berekend door de kosten voor het groendak op te tellen en de premie van Stad Antwerpen en het aandeel dat de eigenaar bereid is te betalen in mindering te brengen. Wat overblijft, verschijnt als op te halen bedrag op de crowdfunding pagina.

Hoe word ik op de hoogte gehouden van een dak?

Op de kaart zie je een overzicht van de daken die gemeld zijn. Door erop te klikken, beland je op de specifieke pagina van het dak. Hier kan je je aanmelden om op de hoogte gehouden te worden. 

Wat kan ik extra doen om het te doen slagen?
We gaven al enkele tips hierboven, zoals deze A4 printen en verdelen. Wat bewezen goed werkt bij crowdfunding zijn ‘beloningen’ voor wie een bedrag doneert. Vaak worden die spectaculairder naargelang het bedrag. Wij bieden via Ecoflora  zaadmengsels en bloembollen aan als beloning voor omwonenden die een bedrag doneren. Misschien kan je nog iets extra bedenken bijvoorbeeld via een lokale handelaar? Je kan ons hierover contacteren en wij voegen dit dan toe aan de crowdfunding-pagina van het dak.
Kan ik ook iets betekenen vanuit mijn aanpalende tuin of balkon?

Zeker. De maxi-versie zou zijn: in je tuin plaats maken voor een wadi. Dit is een klein waterbekken waarin het overtollig water van het nieuwe groendak in wordt afgeleid. Dit zorgt voor een gezondere waterhuishouding voor je tuin en omgeving. De stad voorziet ook hier een interessante premie. Onze groendak-aannemers kunnen dit samen met het groendak aanleggen, dus neem zeker contact met ons op.

Daarnaast wordt de meerwaarde van het groendak voor de biodiversiteit groter als er ook in de omgeving interessante inheemse bloemen en planten staan. Als je doneert via de crowdfunding, ontvang je naargelang het bedrag biologisch geteelde en inheemse zaadmengsels en bloembollen. Je kan deze in potten op je balkon planten, of in je tuin. (De meerwaarde van inheemse, regionaal gekweekte mengsels versus wat elders en op industriële schaal wordt geproduceerd is groot.) 

Tot slot is het zo dat na de aanleg van het groendak en bij extra droge periodes er best water bijgegeven wordt. Dit is niet altijd evident op een dak. Als je hier als buur fysiek aan kan en dit wil doen, al dan niet via een regenton*, is dit zeker een meerwaarde.

* Je krijgt ook een premie voor een regenton, maar dit verschilt per district.

Kunnen we er ook zonnepanelen op plaatsen?

Het is zelfs zo dat zonnepanelen langer meegaan en een 6% beter rendement geven als ze op een groendak staan omdat zo oververhitting wordt voorkomen. Best is om eerst een groendak aan te leggen en nadien zonnepanelen te installeren. 

Komen daken van scholen, bedrijven etc ook in aanmerking?

Absoluut, deze daken kunnen ook gemeld worden. Ook zij komen in aanmerking voor de premie van Stad Antwerpen. Vermoed je dat het dak in kwestie extra stevig zou kunnen zijn en zou je er graag een ware daktuin, een dakmoestuin of zelfs een dakmoestuin voor de buurt met activiteiten zien, neem dan contact op met Pakt via deze weg.

Ik heb nog een andere vraag
Stel ze ons via info@groendakinzicht.be