Begrijpelijk! We zijn er om je droom te helpen realiseren.
Naast een mooier zicht en meer speelterrein voor vlinders, bijen en vogels, is er nog een groot voordeel. Tijdens hittegolven warmen grijze daken op tot liefst 80°C en geven nog uren na zonsondergang hun warmte af. Een groendak daarentegen wordt maximaal 35°C en heeft dus een direct verkoelend effect op de omgeving!
Waar een wil is, komt een groendak.
Het kan zijn dat de eigenaar er zelf niet woont, er niet op uitkijkt, de (volledige) kosten niet ziet zitten of simpelweg andere prioriteiten heeft. Huishoudens die er wel op uitkijken en van een groendak dromen, kunnen er nu financieel aan bijdragen om het groendak te helpen realiseren.
Belangstelling creëren is cruciaal.
De crowdfunding voor het dak in jouw omgeving is gestart? Enkele tips om je op weg te helpen en er een succes van te maken:
We leggen een semi-extensief dak aan, dat wil zeggen overwegend sedumplanten op de overspanningen en een dikker substraat met kruiden, grassen en bloembollen op de steunmuren. Het zal er dus overwegend groen uitzien en op verschillende tijdstippen ook met bloemen. Dit is een dynamisch systeem, onderhevig aan allerlei factoren en vraagt geduld omdat het in het begin nog moet volgroeien. Het onderhoud is de eerste drie jaar alvast inbegrepen, waardoor de best mogelijke condities zijn verzekerd.
De crowdfunding zelf laten we twee maanden lopen. Verder hangt de tijdspanne hiervan af:
Eens besteld, wordt het groendak binnen de drie maanden aangelegd.
Dit wordt berekend door de kosten voor het groendak op te tellen en de premie van Stad Antwerpen en het aandeel dat de eigenaar bereid is te betalen in mindering te brengen. Wat overblijft, verschijnt als op te halen bedrag op de crowdfunding pagina.
Op de kaart zie je een overzicht van de daken die gemeld zijn. Door erop te klikken, beland je op de specifieke pagina van het dak. Hier kan je je aanmelden om op de hoogte gehouden te worden.
Zeker. De maxi-versie zou zijn: in je tuin plaats maken voor een wadi. Dit is een klein waterbekken waarin het overtollig water van het nieuwe groendak in wordt afgeleid. Dit zorgt voor een gezondere waterhuishouding voor je tuin en omgeving. De stad voorziet ook hier een interessante premie. Onze groendak-aannemers kunnen dit samen met het groendak aanleggen, dus neem zeker contact met ons op.
Daarnaast wordt de meerwaarde van het groendak voor de biodiversiteit groter als er ook in de omgeving interessante inheemse bloemen en planten staan. Als je doneert via de crowdfunding, ontvang je naargelang het bedrag biologisch geteelde en inheemse zaadmengsels en bloembollen. Je kan deze in potten op je balkon planten, of in je tuin. (De meerwaarde van inheemse, regionaal gekweekte mengsels versus wat elders en op industriële schaal wordt geproduceerd is groot.)
Tot slot is het zo dat na de aanleg van het groendak en bij extra droge periodes er best water bijgegeven wordt. Dit is niet altijd evident op een dak. Als je hier als buur fysiek aan kan en dit wil doen, al dan niet via een regenton*, is dit zeker een meerwaarde.
* Je krijgt ook een premie voor een regenton, maar dit verschilt per district.
Het is zelfs zo dat zonnepanelen langer meegaan en een 6% beter rendement geven als ze op een groendak staan omdat zo oververhitting wordt voorkomen. Best is om eerst een groendak aan te leggen en nadien zonnepanelen te installeren.
Absoluut, deze daken kunnen ook gemeld worden. Ook zij komen in aanmerking voor de premie van Stad Antwerpen. Vermoed je dat het dak in kwestie extra stevig zou kunnen zijn en zou je er graag een ware daktuin, een dakmoestuin of zelfs een dakmoestuin voor de buurt met activiteiten zien, neem dan contact op met Pakt via deze weg.